4 Ağustos 2009 Salı

Moda Nedir?

Moda Nedir? sorusu modayı takip eden bir çok kişinin sorduğu soruların başında gelir. Türkçe’de iyi şekilde derlenmiş bir kaynak bulamayınca, biz de modaport ekibi olarak bir araya gelerek, Wikipedia ve Türk Dil Kurumu‘nu da referans alarak kısa bir tanımlama yapmak istedik. Bu yazdığımız tanımı moda başlığı altında Türkçe Wikipedia‘ya da ekledik. Orada acar gönüllülerin ya da farklı niyetleri olan kişilerin çıkarak tanımı silebileceğini de göz önünde bulundurarak, hazırladığımız bu bilgiyi modaport sayfalarına da eklemeye karar verdik. Bu tanımı daha genişletip detaylandırmak için sizlerin de öneri ve yorumlarınızı da göz önünde alacağız. Sizce moda nedir? Lütfen yorumlarınızı editor@modaport.com adresine isminizle birlikte bir eposta ile gönderin ya da haberin altındaki bölüme yorumunuzu yazın. Bu sayfayı hep birlikte güncelleyerek, şekillendireceğiz ve tanımın genişlemesine katkıda bulunanların isimlerini altında belirteceğiz.

İşte “Moda Nedir?” sorusuna cevap olarak hazırladığımız moda tanımı.

Moda, Türkçe’de temel olarak bir toplumda bir zaman dilimi içerisinde öne çıkan giyim tarzlarını ifade etmekle birlikte, sadece giyim değil genel davranışlar, sanat, mimari, edebiyat ve yemek gibi bir çok konuyu da içine alan ve bir süre etkin olan toplumsal bir beğeniyi de anlatmak için kullanılmaktadır.

Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük’te “moda” kelimesinin anlamı:
1- Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik.
2- Belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlük:
Moda sandığımız birçok şeylerin hayatın kendi bünyesinden geldiği anlaşılır.”- Ahmet Hamdi Tanpınar.
3- sıfat/ Geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan: Ör: Moda şapka
şeklinde tanımlanmaktadır.

Yine Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük’te; moda olmak kelimesi “yaygın duruma gelmek, herkesçe kabul edilmek”, modası geçmek ise, ”moda olmaktan çıkmak”, ”mecaz/ önemini yitirmek, geçersiz duruma gelmek, artık aranmamak” şeklinde ve “Bu işin modası geçti, onu vaktiyle yapmak gerekti.” örneklemesiyle tanımlanmaktadır.

Dünyada moda başkentleri olarak bilinen şehirler New York, Milano, Paris ve Londra olarak sıralanmaktadır (kaynak: www.wikipedia.org)
Moda konusunda, moda günleri ve moda haftaları gibi etkinlikler düzenleyerek öne çıkan diğer şehirler ise; Los Angeles, Berlin, Tokyo, Roma, Miami, Hong Kong, São Paulo, Sidney, Barcelona, Madrid, Viyana, Yeni Delhi ve Dubai’dir.

Ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol ise modayı şu şekilde tanımlıyor: “Moda yaşamı güzelleştiren, tıpkı müzik gibi anlara keyif katan popüler bir tasarım kültürüdür

3 yorum:

Adsız dedi ki...

yazınız hoşuma gitti. teşekkürler.
Modapedi com 'da da Moda Nedir adlı bi yazı okudum. oda güzeldi tavsiye ederim.

Unknown dedi ki...

yazınız hoşuma gitti. teşekkürler.
Modapedi com 'da da Moda Nedir adlı bi yazı okudum. oda güzeldi tavsiye ederim.

Miras Avukatı dedi ki...

Güzel bir blog ve güzel bir yazı. Tebrik ve teşekkürler...